2016. május 18., szerda

My Cake Shop: Sacher cakepop

Ehhez a sütinyalókához a sacher torta receptjét használtam fel. Mivel ez egy két napos folyamat, ezért érdemes előre kalkulálnunk, hogy beleférjen az időnkbe. A tésztát már előző nap megsütöm és miután kihűlt, lefedve hagyom pihenni.
Hozzávalók a tésztához:
  • 10 dkg szoba hőmérsékletű vaj (én Meggle édes tejszínes vajat használtam)
  • 14 dkg Boci étcsokoládé
  • 14 dkg porcukor
  • 4 nagyobb tojás
  • 7 dkg liszt
  • csipet só
A vajat a cukor 2/3-ával kikeverem, jó habosra. Közben felolvasztom a csokit vízgőz felett. Miután kihűlt belekeverem a vajkrémbe. A tojássárgákat egyenként teszem a masszába, a fehérjéket pedig a maradék porcukorral kemény habbá verem. Miután ezzel is készen vagyok, az egészet összeforgatom óvatosan. A végén beleszitálom a lisztet, és simává keverem. A kész masszát beleöntöm egy sütőpapírral kibélelt tepsibe és kb. 180 fokon megsütöm. Miután elkészült hagyom kihűlni.
Másnap a hideg tésztát egy nagyobb edénybe morzsolom, majd hozzákeverem a vajas sajtkrémet (kikeverünk 50 g vajat ízlés szerint porcukorral, de a cukor akár el is hagyható, és hozzákeverjük a 100 g szoba hőmérsékletű, lehetőleg Philadelphia sajtkrémet). Csak fokozatosan adagoljuk a krémet a tésztához, mindig csak keveset, gyúrjuk jól át, és figyeljünk, hogy az így kapott massza ne legyen túl lágy, mert akkor a sütigolyóink fejest fognak ugrani a nyalókapálcáról. Ha ezzel elkészültünk, a masszát minimum egy órára berakjuk a hűtőbe. Amikor a tészta megkeményedett, egyforma nagyságú (átmérő kb. 1,5 cm) golyókat gyúrunk belőle, majd kb. fél órára ismét mehetnek a hűtőbe.
A csokibevonathoz én úgyszintén Boci étcsokoládét használtam, de a Cupp Cake Tortaműhely a Candy Melts csokibevonót ajánlotta. (Sajnos nekem ezt nem sikerült a sütésig beszereznem.) Ugyan úgy, ahogyan korábban csináltuk, vízgőz felett felolvasztjuk a csokoládét, amibe először a nyalókapálca tompa végét kb. 1 cm mélyen belemártjuk és csak ezután szúrjuk bele a golyókba őket. A kész pálcákat egy tányérra fektetjük és további negyed órára betesszük a hűtőbe.
Miközben hűlnek a sütigolyók, előkészítjük a díszítőelemeket. Mindegyik cukorkából kiöntünk valamennyit egy-egy kis tálba, hogy majd bele tudjuk a golyókat mártani. Minek után a csokibevonónak is meg kell majd szilárdulnia, ezért szükségünk lesz egy hungarocell kockára, amibe beleszúrkálhatjuk majd a nyalókákat és vissza tehetjük további negyed órára a hűtőbe. Ezután előveszünk a kész golyókat és egy kanál segítségével elkezdjük őket becsokizni. A kanálra annyi olvasztott csokit teszünk, amennyit csak lehet, a pálca és a golyó „találkozásánál” kezdünk. Amikor az alját már csoki fedi, akkor fokozatosan haladunk a golyó közepe és teteje irányába, a pálcát közben végig folyamatosan forgatjuk. Ezután jöhet a díszítés, azonban figyeljünk arra, hogy a csoki nagyon gyorsan megköt így ahogy elkészülünk egy-egy nyalókával, azonnal mártsuk bele őket a cukorkákba is.
A kész nyalókákat visszatesszük még egy kicsit a hűtőbe, hogy megszilárduljon a csokoládémassza rajta. A későbbiekben már nem szükséges hűtőben tárolni őket. Nyugodtan lehet kísérletezni fehér csokoládéval, vagy ha úgy tartja kedvünk választhatunk színezett tortabevonót is. Átlátszó papírba csomagolva egy kis masnival tökéletes lehet ajándéknak is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése